Vaticaan spreekt dood van paus tegen

Print
Het Vaticaan heeft berichten dat paus Johannes Paulus II zou zijn overleden, tegengesproken. Het Italiaanse persbureau ADNKronos berichtte zonder bronvermelding dat een monitor die de hersenactiviteit van de paus weergaf een vlakke lijn te zien gaf.
BR> Een hooggeplaatste functionaris van het Vaticaan zei echter tegen het persbureau Associated Press dat de paus nog leeft en dat er in zijn appartement helemaal geen dergelijke monitor is opgesteld.

Omstreeks half negen wist ADNKronos dat de paus "hersendood" was. Andere Italiaanse media spraken dat kort daarna tegen, waarop AP dan het Vaticaan het bericht liet ontkennen. Een officiële bevestiging van de conditie van de paus door het Vaticaan is er nog niet.

Nog maar anderhalf uur daarvoor kwam de melding dat de gezondheidstoestand van de paus verder achteruit gegaan was. Zo zei de woordvoerder van het Vaticaan, Joaquin Navarro-Valls, op een persconferentie.
Er werd toen gevreesd dat de nieren van de kerkvorst het zouden laten afweten. De bloeddruk van de paus ging ook verder omlaag. Volgens de Italiaanse televisiezender RAI had de paus het bewustzijn verloren, maar Navarro-Valls zei dat de paus nog steeds bij kennis was, maar moeite had met ademen.
De 84-jarige paus, die aan de ziekte van Parkinson lijdt, is sinds vrijdagmorgen stervende. Volgens de RAI werd in de vooravond de rechter bronzen poort van de Sint-Pietersbasiliek gesloten. Dat is traditioneel het teken dat de paus overleden is, hoewel dat op dat moment nog niet het geval was.
Ondanks de verwarring rond het al dan niet sterven van de paus is het duidelijk dat Johannes Paulus II stervende is.