Verkiezingen Zimbabwe: partij Mugabe wint verkiezingen

Print
De partij van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft de parlementsverkiezingen van donderdag gewonnen. Dat blijkt uit de resultaten die de centrale kiescommissie vrijdag heeft bekendgemaakt.
Nog niet alle stemmen zijn geteld. De leider van de oppositie, Morgan Tsvangirai, spreekt ondertussen van "massale fraude".

Er werd donderdag gestemd voor 120 van de 150 parlementszetels. President Mugabe mag 30 afgevaardigden zelf aanduiden. Zijn partij Zanu-PF heeft dus slechts 46 zetels nodig om een meerderheid te halen. Volgens de kiescommissie heeft de partij dat aantal behaald. De oppositie -MDC- behaalt totnogtoe 32 zetels.
Nog voor het einde van de telling stelde Morgan Tsvangirai de "massale faude" aan de kaak. "Het simpele feit dat men spreekt over een democratisch proces terwijl er op grote schaal fraude werd gepleegd, is totaal onaanvaardbaar", zo liet hij weten in een gesprek met AFP. Zo had de oppositieleider het onder meer over de verschillen in het aantal aangegeven stemmen in de stembureaus en de resultaten die door de centrale kiescommissie zijn aangekondigd.
Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, hekelde vrijdag de "ernstige onregelmatigheden" bij de stembusslag. "President Mugabe heeft de gewone Zimbabwaanse burger opnieuw onthouden van vrije, rechtvaardige verkiezingen en daarmee de economische en politieke crisis verlengd waarin hij het land zelf heeft ondergedompeld", aldus Straw.