Paus stabiel, maar in slechte toestand

Print
Paus Johannes Paulus II is "nog steeds bij bewustzijn", zo heeft de woordvoerder van het Vaticaan, Joaquin Navarro-Valls, vrijdagmiddag meegedeeld. De paus "is lucide en sereen"; zijn toestand "is stationair" maar "zijn bloeddruk is labiel", aldus de woordvoerder.
Eerdere berichten in de Itialiaanse media dat hij in coma ligt werden door het Vaticaan niet bevestigd. De gezondheidstoestand van de kerkvorst verslechterde donderdagavond dramatisch.

Daarin kwam hij na een bloed- en ettervergiftiging die leidde tot een hartmalaise ("cardio-circulatoire collaps"). Vaticaanwoordvoerder Joaquin Navarro-Valls bevestigde dat de paus donderdagavond om 19.17 uur de laatste sacramenten had ontvangen.

De paus zou volgens het Vaticaan ook te kennen hebben gegeven dat hij in zijn kamer in het Vaticaan wil blijven, waar hij de nodige verzorging krijgt. Volgens een analist van de Italiaanse krant la Repubblica heeft Johannes-Paulus II gevraagd niet meer gehospitaliseerd te worden en is het zijn laatste wil "waardig te sterven als paus in zijn kamer in het Vaticaan op het Sint-Pietersplein".

De 84-jarige kerkvorst werd donderdagavond getroffen door een infectie aan de urinewegen, een dramatische ontsteking voor patiënten die lijden aan de ziekte van Parkinson, zoals de paus. De infectie en de daaraan gepaard gaande hoge koorts is het gevolg van de problemen die de paus de jongste dagen had om te slikken.

Als de paus sterft, wordt er negen dagen gerouwd en wordt de paus begraven tussen de vierde en de zesde dag na zijn overlijden, zo stelt de apostolische grondwet van 1996. Die tekst beschrijft erg nauwgezet de procedures na het overlijden van de paus voor zijn begrafenis en de verkiezing van zijn opvolger.

De dood van de paus moet officieel worden vastgesteld door het hoofd van het kardinalencollege en aangekondigd aan het Romeinse volk door de kardinaal van Rome. De kardinalen stellen dan "de dag, het uur en de manier vast waarop het stoffelijk overschot van de overleden paus naar de basiliek van het Vaticaan wordt gebracht zodat de gelovigen hem een laatste groet kunnen brengen". De paus wordt begraven in de Sint-Pietersbasiliek, tenzij zijn testament hier anders over beslist.

Volgens sommige Polen zou Johannes-Paulus II in zijn moederland Polen begraven willen worden in de graftombe van zijn familie in Wadowice, nabij Krakau. Die kwestie stelt zich enkel als de paus een testament heeft opgesteld.