Directie AIS laat bedrijfsbezetting via rechtbank verbieden

De rechtbank van Tongeren heeft vandaag een bevelschrift uitgevaardigd tegen de stakers van het bedrijf Algemene Industriële Schilderwerken (AIS) in Genk.

Belga

De werknemers mogen het terrein niet meer betreden en kregen het verbod opgelegd om klanten, leveranciers en werkwilligen de toegang tot het bedrijf te ontzeggen. Dat heeft de directie van AIS via een eenzijdig verzoekschrift van de rechtbank verkregen.

Indien de stakende werknemers zich niet aan het bevelschrift houden, hangt hen een dwangsom van 750 euro per persoon per overtreding boven het hoofd. Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft inmiddels beslist om verzet tegen het bevelschrift aan te tekenen, aldus vakbondsafgevaardigde Roger Peeters (ACV).

De 12 werknemers van AIS in Genk staken vandaag voor de zesde dag op rij. Ze legden het werk neer nadat de directie een ploegbaas die zich als woordvoerder van de werknemers opstelde ontsloeg. Het ABVV en het ACV hebben de staking erkend.

De bonden eisen dat de directie de ontslagen werknemer terug in dienst neemt en verbeteringen inzake de veiligheid en gezondheid van de werknemers doorvoert. Andere eis van het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft betrekking op een aanpassing van de mobiliteitsvergoeding aan de CAO van de bouwsector.