Unieke collectie oude appelrassen verhuist naar Diepenbeek

Leden van de Nationale Boomgaarden Stichting (NBS) verhuizen in de loop van woensdag een unieke collectie oude appelrassen van het Nederlandse Roosteren naar de centrale collectie van de NBS in Diepenbeek. De collectie wordt vandaag en donderdag heraangeplant in Diepenbeek.

Belga

De NBS doet dit op verzoek van de weduwe van de vorig jaar overleden voorzitter Jean Baggen van het Nederlands Pomologisch Genootschap Limburg, zo meldt directeur Jos Ramaekers van de NBS.

Baggen verzamelde zowat 160 oude en zeldzame Renet-laagstamvariëteiten uit gans Europa. De oude fruitrassen stonden in de tuin van de overleden voorzitter. Omdat het Pomologisch Genootschap Limburg met plaatsgebrek kampte om de collectie als geheel te behouden, verzocht de weduwe van Baggen de NBS de collectie over te nemen.

Door de overname van de appelvariëteiten door de NBS kan de collectie op duurzame wijze behouden worden en is de toekomst van de bedreigde rassen verzekerd, zo zegt Ramaekers. De NBS zal met het Pomologisch Genootschap Limburg afspraken maken over de toekomstige samenwerking rond deze collectie.

De NBS verhuisde vorig jaar op verzoek van de Tuinbouwschool Horteco van Vilvoorde ook al een bedreigde collectie oude perenrassen. Dat gebeurde in het kader van een geplande nieuwbouw.