Meer en meer jongeren klussen bij tijdens academiejaar

Jongeren kiezen er weer vaker voor om niet enkel tijdens de zomermaanden maar ook (en vooral) tijdens het academiejaar bij te klussen. Dat blijkt uit een jaarlijkse analyse van Creyf's, die de tendensen in werkgelegenheid voor werkstudenten onder de loep nam.

Belga

De opvallendste trend in deze analyse is dat studenten hun schoolse activiteiten weer vaker combineren met een job als werkstudent. Met werkstudenten worden de jongeren bedoeld die buiten de schoolvakanties bijklussen om een centje bij te verdienen. In 2003 stelde Creyf's nog 6.168 studenten tewerk buiten de schoolvakanties, in 2004 waren dat er 6.313. Dat betekent een stijging van vier procent. Deze cijfers zijn enkel gebaseerd op de resultaten van Creyf's, maar gelden wel als barometer voor de volledige markt, zo luidt het.

Een van de redenen voor deze stijging is dat jongeren graag onafhankelijk zijn en zelf naar eigen wens een budget willen beheren, zonder daarbij verantwoording te moeten afleggen aan de ouders.

Een andere tendens is dat jongeren op steeds jongere leeftijd de weg naar het uitzendkantoor vinden. In de leeftijdscategorie 15 tot 18 jaar is er sprake van een opvallende stijging, zo blijkt uit de analyse van Creyf's. De groep 20- tot 23-jarigen vertegenwoordigt nog wel steeds de meerderheid van alle werkstudenten.

De werkstudenten zijn vooral werkzaam als bediende, in de hotelbusiness en in de metaalverwerkende sector.