Karadzic stal 18 miljoen euro van Nationale Bank Bosnië

Radovan Karadzic, de voormalige leider van de Serviërs in Bosnië en al jaren gezocht door het Joegoslavië-Tribunaal voor oorlogsmisdaden en genocide, heeft in de lente van 1997 omgerekend 18 miljoen euro uit de schatkist van de Nationale Bank in Banja Luka gestolen. Dat zegt Milorad Dodik, de toenmalige premier van de Serviërs in Bosnië-Herzegovina en huidig lid van de oppositie, in de krant "Dnevni avaz".

Belga

Volgens Dodik financierde Karadzic met het geld zijn vlucht uit het land. De politie noch het openbaar ministerie hebben de zaak ooit onderzocht. Op het moment van de feiten was Karadzic al op de vlucht. Karadzic kon twee keer ongehinderd in een tas geld uit de bank dragen, aldus Dodik.

Radovan Karadzic is ondergedoken sinds hij na de val van Srebrenica in 1995 door het Joegoslavië-Tribunaal wordt beschuldigd van genocide. Hij geldt als de belangrijkste voortvluchtige hoofdverdachte. Net als de eveneens gezochte vroegere militaire leider Ratko Mladic wordt hij door een groot deel van de Serviërs in Bosnië beschouwd als een nationale held.