Aanslagen in Irak: minstens tien doden

Bij twee bomaanslagen in Touz en Samarra in het noorden van Irak zijn donderdag minstens tien doden en achttien gewonden gevallen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Belga

Drie mensen, onder wie een soldaat en een 5-jarig kind, kwamen om, en acht soldaten en acht burgers raakten gewond bij een zelfmoordaanslag op een controlepost van het Iraakse leger in de omgeving van een sjiitisch mausoleum in Touz. De aanslag vond plaats toen pelgrims zich begaven naar het mausoleum van Ahmad ibn Moussa al-Kazem, zoon van een van de twaalf sjiitische imams. De bomauto ontplofte rond 07.00 uur op een kruispunt dat naar het gebedsoord leidt. De stad Touz bevindt zich op 200 km ten noorden van Bagdad en wordt voornamelijk bevolkt door Turkmenen.

De sjiieten vieren donderdag de 40ste dag na Asjoera, het grote sjiitische rouwfeest, dat de nederlaag en de dood herinnert van imam Hoessein, die in 680 werd omgebracht onder de soennitische dynastie van de Omeyyaden. De grootste toeloop van gelovigen wordt verwacht in de heilige stad Kerbala, 110 km ten zuiden van Bagdad.

Minstens zeven mensen kwamen om en twee raakten gewond bij een bomaanslag op een politiebureau in de buurt van een sjiitische moskee in het centrum van Samarra, 125 km ten noorden van Bagdad. Onder de slachtoffers bevonden zich vier politieagenten van de interventiemacht en drie burgers. Het commissariaat bevindt zich naast de moskee Al Askari, waar de door sjiieten aanbeden imams Ali al-Hadi en Hassan al-Askari rusten.