Vittorio Messori: Paus treedt niet af

Paus Johannes Paulus II denkt er, ondanks zijn duidelijk steeds zwakker wordende gezondheid, niet aan om af te treden. Dit heeft Vittorio Messori, de prominente katholieke schrijver en co-auteur van de bestseller van de paus, Over de Drempel van de Hoop, tegen de krant Corriere della Sera gezegd.

AP Ned

In een voorpagina-artikel zei Messori dat de paus bij zijn eerder reeds geuite beslissing blijft dat hij niet zal aftreden, ook niet als zijn gezondheidstoestand nog verder verslechtert. De 84-jarige kerkvorst vertoonde zich woensdag weer even voor het raam van een van zijn woonvertrekken in het Vaticaan en zegende de menigte op het St. Pietersplein. De paus heeft inmiddels een neussonde gekregen. De sondevoeding is nodig omdat de kerkvorst, sinds er een buisje in zijn keel werd aangebracht om zijn ademhaling te vergemakkelijken, grote moeite heeft met het doorslikken van zijn voedsel.

Ook op paaszondag verscheen de paus voor een raam van het Vaticaan. Hij slaagde er ondanks vertwijfelde pogingen niet in zijn stem tot klinken te brengen voor de microfoon die voor hem was neergezet. In plaats daarvan maakte hij een kruisteken om het toegestroomde publiek te zegenen. Het optreden vormde een dramatische afsluiting van een heilige week waarin de paus voor het eerst in zijn pontificaat verstek had moeten laten gaan.