Gevaar in smeulende silo Cargill Herent volledig geweken

De Leuvense brandweer is woensdagavond nog tot 21.30 uur bezig geweest met het verwijderen van gerst uit een silo van het moutverwerkend bedrijf Cargill, aan de Leuvense Vaart in Herent. Aanleiding was de ontdekking van een smeulende hoeveelheid gerst eerder die dag.

Belga

Wegens mogelijk ontploffingsgevaar werd rond het bedrijf een perimeter ingesteld van zo'n halve kilometer en was alle scheepvaartverkeer op het kanaal verboden. Volgens Cargill-directeur Alain Dufait valt de schade mee. "Uiteindelijk hebben we in de 150 ton aanwezige gerst slechts een kwart emmer smeulend graan teruggevonden. De marktprijs van de totale hoeveelheid bedraagt zo'n 15.000 euro. Deze gerst wordt niet meer voor de voedingsnijverheid gebruikt. Hoeveel de schade bedraagt, hangt af van wat er nog mee zal gebeuren. Dat is echter nog niet uitgemaakt", aldus Dufait aan Belga. Bij Cargill in Herent wordt mout gemaakt voor bierbrouwerijen en distilleerderijen.

Van brand of ontploffingsgevaar is in de silo nooit echt sprake geweest. Volgens Dufait werd preventief gehandeld volgens de richtlijnen van multinational Cargill, die wereldwijd zo'n 1.000 bedrijven exploiteert. "Bij de minste indicatie van brand nemen we dergelijke voorzorgsmaatregelen en wordt de brandweer verwittigd", zo luidde het. De oorzaak van het smeulen, was zelfontbranding.