Staking gevangenis Itter: Limburgse cipiers schorten acties op

Het personeel van de gevangenissen van Hasselt en Tongeren hervatte donderdagnamiddag omstreeks 14 uur het werk. De Limburgse cipiers hadden gisteren een 24-urenstaking aangevat om hun collega's in Itter te steunen.

Belga

Maar om de overbrenging van de gedetineerden van de oude strafinrichting van Tongeren naar de nieuwe gevangenis van Hasselt zaterdag niet in het gedrang te brengen, wordt de actie, voorlopig althans, opgeschort. Dat zegt vakbondsafgevaardigde Eric Severijns van het ACOD.

Door de stakingsactie van het Limburgse gevangenispersoneel moest de politie de taken van de cipiers overnemen. In de gevangenissen van Hasselt en Tongeren werden telkens een tiental extra politieagenten ingezet om de veiligheid binnen de gevangenismuren te garanderen.

De algemene vergaderingen van het gevangenispersoneel hadden zich uitgesproken voor een voortzetting van de staking op donderdag. Dat heeft Gaston Merkelbach, van de Christelijke Centrale van de Openbare Diensten (CCOD), bekendgemaakt.

Een delegatie van vijftien personeelsleden van de gevangenis van Itter is normaal gezien donderdagochtend ontvangen op het kabinet van minister van Justitie Laurette Onkelinx. De stakingsactie, waaraan nu al verscheidene gevangenissen over heel België deelnemen, begon afgelopen dinsdagochtend in de gevangenis van Itter. Tijdens de staking wordt de veiligheid in de strafinstellingen verzekerd door de politie. Momenteel wordt er gestaakt in de gevangenissen van Andenne, Oudenaarde, Vorst, Gent, Hoei, Lantin, Marneffe, Bergen, Namen, Nijvel, Paifve, Saint-Hubert, Sint-Gillis, Doornik, Turnhout, Leuven-Centraal en Leuven-Hulp.

In de loop van de dag zullen twee bijeenkomsten plaatsvinden op het kabinet van minister Onkelinx. De staking brak uit nadat de Raad van State de maatregelen verbrak, die eerder werden getroffen na de gevangenisopstand van 18 maart. De advocaat die de maatregelen voor de Raad van State had aangevochten, sprak over een "klimaat van terreur" in de gevangenis en de cipiers betreuren dat een krachtige reactie van de hiërarchie hierop uitbleef. De gevangenisbewakers van Itter vragen onder meer een herziening van hun statuut, meer opleiding en excuses van de advocaat die aan de oorsprong ligt van de onrust.