Equal Pay Day: ABVV en Zij-kant voeren actie in Brussel

Het ABVV en Zij-kant, de sociaal-progressieve vrouwenbeweging binnen de sp.a, hebben donderdagochtend in het Brusselse actie gevoerd aan de Nationale Bank, Fortis Bank en aan de VRT in het kader van 'Equal Pay Day'. Met de actie willen ze de loonongelijkheid tussen mannen en vrouwen aanklagen.

Belga

ABVV en Zij-kant deelden tussen 7.30 en 9.00 uur folders en chocolademunten uit aan het personeel dat het Fortis-gebouw, de VRT en de Nationale Bank binnenging. "De chocolademunt staat symbool voor het loon dat de vrouwen niet gekregen hebben", zegt Vroni Lemeire van het ABVV. In totaal zullen de actievoerders in het Brusselse donderdag 10.000 folders en tien kilogram munten uitdelen. "Aan elk gebouw staan tussen zes en tien actievoerders", aldus nog Lemeire die zegt dat de meeste mensen gelaten reageren. "Het is natuurlijk nog vroeg", luidt de verklaring van de ABVV-vrouw.

Donderdagmiddag trekken de actievoerders naar de Brusselse Nieuwstraat waar ze aan het Muntplein tussen halftwaalf en 13.00 uur winkelend Brussel met folders en chocolade zullen proberen te overtuigen van hun eisen voor een rechtvaardig loon. Vrouwen verdienen op jaarbasis bruto gemiddeld nog altijd 24 pct minder dan mannen. In België bestaat er een verschil van twaalf procent wat betreft het brutoloon. De datum voor 'Equal Pay Day', 31 maart, werd niet zomaar gekozen. "Een vrouw moet een jaar en drie maanden werken om het loon te krijgen dat een man in een jaar tijd verdient. Pas op 31 maart hebben vrouwen dus evenveel verdiend als mannen", verduidelijkt Anne Van Lancker van Zij-kant. Volgens het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen zijn de loonverschillen het gevolg van verschillende factoren. Een van die factoren is de discriminatie op het vlak van functieclassificatie. Zo krijgen bepaalde vrouwen die dezelfde taken uitvoeren als mannen nog steeds een andere - minder aantrekkelijke - functiebenaming die gepaard gaat met een lager loon. Maar naast dat soort discriminaties speelt ook verschillende tijdsbesteding van mannen en vrouwen een rol.

Donderdag staan er nog regionale acties op het programma onder meer in Antwerpen op de Groenplaats, in Gent op de Korenmarkt, in Leuven in de Diestsestraat en in Oostende in de Kapellestraat. In Limburg wordt actie gevoerd aan enkele bedrijven, idem in West-Vlaanderen. Het is de bedoeling dat de actiedag in de toekomst jaarlijks wordt georganiseerd.