B-H-V: Happart zet Voeren terug op agenda

José Happart, de voorzitter van het Waals parlement, wil dat bij de bespreking van Brussel-Halle-Vilvoorde ook de kwestie Voeren aan bod komt.

Belga

"Als de Vlamingen absoluut de doos van Pandora willen openen, brengen wij van zelfsprekend andere dossiers op tafel", zegt Happart in een interview met Het Nieuwsblad op Zondag.

In het eerste interview sedert lange tijd in de Vlaamse media herneemt José Happart (PS) de eis die hij naar eigen zeggen al vijftien jaar verdedigt: een biregionaal statuut voor Voeren, zodat Franstalige en Vlaamse Voerenaars zelf kunnen uitmaken tot welke gemeenschap ze behoren. "Mijn broer Jean-Marie heeft daarvoor in de Senaat al een wetsvoorstel ingediend", zegt José Happart in de zondagskrant.

De verklaringen van José Happart kunnen de afwikkeling van het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde verder bemoeilijken, aldus Het Nieuwsblad op Zondag, maar in de recente 'biechtstoelgesprekken' bij de vice-premiers Vande Lanotte en Reynders werd het dossier Voeren door niemand meer als topprioriteit op tafel gelegd.