GGO-rijst beoogt daling blindheid bij kinderen in Derde Wereld

Britse wetenschappers van het biotechnologisch bedrijf Syngenta hebben een nieuwe genetisch gewijzigde rijstsoort ontwikkeld, die veel meer beta-caroteen produceert.

Belga

Het lichaam zet beta caroteen om in vitamine A. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zorgt een tekort aan vitamine A jaarlijks voor een half miljoen blinde kinderen.

Vijf jaar geleden werd in Zwitserland al een genetisch gemodifieerde rijstsoort ontwikkeld. De extra beta caroteen bleek echter onvoldoende bij normale dagelijkse porties rijst. Bovendien was er in Azië grote bezorgdheid over de veiligheid van GGO's.

Beide problemen worden nu aangepakt, aldus de website van de BBC. De nieuwe rijstsoort produceert ongeveer twintig maal meer beta caroteen dan de vorige. Syngenta stelt de rijst gratis ter beschikking van onderzoekscentra in Azië, in de hoop dat die hun regeringen kunnen overtuigen van de veilige teelt.

Milieugroeperingen en landbouworganisaties stellen dat 'gouden rijst' niet de beste manier is om vitamine A-tekorten te bestrijden, en dat een evenwichtig dieet beter is. De BBC ziet in de rijst het eerste concrete bewijs dat de GGO-technologie een middel kan zijn om enkele grote problemen in de Derde Wereld te verhelpen, in plaats van het leveren van grote winsten aan Westerse biotechnologische bedrijven.