Canvas en Radio 1 op zoek naar de grootste Belg

Naar aanleiding van de 175ste verjaardag van België gaan Canvas en Radio 1 de komende acht maanden op zoek naar de grootste Belg.

Belga

De zoektocht verloopt in vier fasen en in de finale op donderdag 24 november wordt uitgemaakt welke Belgische man of vrouw een standbeeld verdient.

Het was geen sinecure om een sluitende definitie van "Wat is een Belg?" samen te stellen. Was Ambiorix een Belg? En gelden Clovis, Filips De Goede en Erasmus als Belg? Voorts moesten duidelijke criteria vastgelegd worden om "een grote Belg" te definiëren. De initiatiefnemers bepaalden dat het een zoektocht wordt naar "de man of vrouw die na 51 voor Christus binnen de grenzen van het huidige België geboren is en/of er geleefd en gewerkt heeft en die een uitzonderlijke en constructieve bijdrage heeft geleverd aan de Belgische samenleving en/of de mensheid.

In een eerste fase maakte een commissie van wijzen, onder leiding van professor Herman Balthazar, een lijst op van 100 grote Belgen. Zij voldoen, volgens de wijzen, aan de definitie en aan een of meer van de vijf selectiewaarden: genialiteit, internationale uitstraling, leiderschap, menslievendheid en moed.

Het publiek kan die lijst van 100 uitbreiden tot 111. Alle Belgen kunnen vanaf maandag tot vrijdag 22 april andere namen van grote Belgen toevoegen. In de derde fase kiest het publiek tot 15 mei tien namen. Die tien grote Belgen gaan door naar de finale en worden in een reeks televisieprogramma's op Canvas voorgesteld. Het publiek kiest uit de top tien de allergrootste Belg, die op donderdag 24 november een standbeeld krijgt.