Limburgse cipiers schorten acties op

Het personeel van de gevangenissen van Hasselt en Tongeren hebben donderdagnamiddag omstreeks 14 uur het werk hervat. De Limburgse cipiers hadden gisteren een 24-urenstaking aangevat om hun collega's in Itter te steunen.

Belga

Maar om de overbrenging van de gedetineerden van de oude strafinrichting van Tongeren naar de nieuwe gevangenis van Hasselt zaterdag niet in het gedrang te brengen, wordt de actie, voorlopig althans, opgeschort. Dat zegt vakbondsafgevaardigde Eric Severijns van het ACOD.

Door de stakingsactie van het Limburgse gevangenispersoneel moest de politie de taken van de cipiers overnemen. In de gevangenissen van Hasselt en Tongeren werden telkens een tiental extra politieagenten ingezet om de veiligheid binnen de gevangenismuren te garanderen.

De opschorting van de actie heeft alles te maken met de verhuizing van zaterdag van de zowat 80 gedetineerden van Tongeren naar Hasselt. Twee weken voordien werden de 90 gevangenen van de oude strafinrichting van Hasselt al naar de nieuwe zogenaamde supergevangenis overgebracht. Dat ging gepaard met uiterst strenge veiligheidsmaatregelen. Omdat er bij de overbrenging van de Tongerse gedetineerden naar de nieuwe gevangenis van Hasselt een langere afstand van 30 kilometer afgelegd moet worden, werden er in het kader van de veiligheid verschillende routes en verschillende vertrekmomenten uitgestippeld, zo zegt politiecommissaris Guy Duchateau van de lokale politie van Tongeren.

Een helikopter zal de gepantserde celwagens volgen en de celwagens zullen tijdens de transporten begeleid worden door de federale politie. Als alles volgens plan verloopt, zal de volledige verhuizing van de Tongerse gedetineerden zaterdag omstreeks 16 uur afgerond zijn. De verhuizingsoperatie start om 6 uur 's morgens.