Nederlandse voedselinspectie speurt naar nicotine in pluimvee

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het Nederlandse ministerie van Landbouw onderzoekt het illegale gebruik van nicotine in de pluimveehouderij. Eerder deze maand zijn een leverancier en drie pluimveehouders betrapt op handel en gebruik van het middel, maakte de inspectiedienst woensdag bekend.

Belga

Nicotine is een zeer giftig middel. Pluimveehouders gebruiken het om de venijnige parasiet bloedluis bij kippen te bestrijden, maar dat mag niet. Bloedluis is een mijt die in de donkere hoekjes van de stallen huist. Kippen die door de parasiet geplaagd worden, krijgen bloedarmoede en leggen minder eieren. De afgelopen jaren zijn enkele andere middelen tegen bloedluis verboden, waardoor de sector nu naar de verboden nicotine lijkt te grijpen.

Een reinigings- en ontsmettingsbedrijf in het zuiden van Nederland lijkt een belangrijke tussenhandelaar voor de nicotine. Begin maart nam de AID er honderd liter van het middel in beslag. Een pluimveehouder die de vloeibare nicotine kwam ophalen, werd daarbij op heterdaad betrapt.

Uit de administratie van de tussenhandelaar is verder gebleken dat het bedrijf duizenden liters van het gif heeft geïmporteerd. Twee andere pluimveebedrijven hebben na onderzoek al toegegeven het middel te hebben gebruikt in de stallen. Het vermoeden bestaat dat de verboden nicotine op veel meer bedrijven met pluimvee ingezet wordt tegen bloedluis, vertelt een woordvoerster van de AID.

Het middel vervliegt snel, waardoor het ook gevaarlijk kan zijn voor de mensen die ermee werken. Welke bijwerkingen het gif op de kippen heeft, is nog niet bekend. Ook is onduidelijk of het gebruik van nicotine gevolgen heeft voor het vlees en de eieren, die in de winkels terechtkomen.