Aantal gevangenen van de Amerikanen in Irak sinds oktober verdubbeld

De Verenigde Staten houden in Irak 10.500 mensen gevangen, ruim twee keer zo veel als vijf maanden geleden. Dat heeft het Amerikaanse leger woensdag bekendgemaakt.

AP Ned

In oktober hielden de Amerikanen in Irak nog 4.300 mensen vast. Het aantal gevangenen nam in de maanden daarvoor flink af na een reeks vrijlatingen in de nasleep van de onthullingen over mishandeling van gedetineerden door Amerikanen in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad. De voortdurende opstand in Irak heeft de Amerikanen er echter toe gedwongen weer meer mensen gevangen te zetten. Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder zijn zo'n honderd van de gevangenen jonger dan 18.

De Amerikaanse mensenrechtenbeweging Human Rights First (HRF) presenteerde woensdag een rapport waarin zij waarschuwt dat het groeiende aantal gevangenen in Irak en Afghanistan, waar de Amerikanen naar schatting vijfhonderd mensen gevangen houden, kan leiden tot een toename van misbruik tegen hen. "We maken ons ernstig zorgen over de mogelijke overbelasting van de zogenaamde tijdelijke instellingen, de veldgevangenissen", zei advocaat Deborah Pearlstein van HRF. "De omstandigheden op die plekken zijn verschrikkelijk. Hier zijn in de periode tussen 2002 en 2004 de ergste gevallen van misbruik geconstateerd en het Internationale Rode Kruis heeft er vrijwel geen toegang toe."

Vorige week vrijdag kwamen bij het Amerikaanse leger nieuwe gevallen van mishandeling en misbruik van gevangenen aan het licht. Zo zouden Amerikaanse militairen Irakezen hebben uitgekleed om ze daarna vrij te laten en te dwingen naakt naar huis te lopen. Verder zouden gevangenen zijn mishandeld en zijn gedwongen oefeningen te doen tot ze er letterlijk bij neervielen.