"Al-Zarqawi plant chemische aanslag in Europa"

Aboe Moessab al-Zarqawi, de Jordaanse leider van het terreurnetwerk al-Qaida in Irak, plant een chemische aanslag in Europa. Dat schrijft het Duitse politieke maandblad Cicero woensdag.

Belga

In het artikel wordt een medewerker van de Duitse geheime diensten geciteerd. Al-Zarqawi zou op zoek zijn naar samenstellingen die kunnen worden gebruikt om chemische wapens te vervaardigen in de regio van de Russische Noord-Kaukasus en in Georgië. De medewerker van de geheime diensten geeft toe dat er tot nu toe geen onderzoek werd verricht naar het feit of de pogingen succesvol waren of niet. "We weten enkel dat hij aan de voorbereidingen gewerkt heeft", aldus nog de medewerker.

Volgens Cicero screenen de Duitse geheime diensten momenteel minstens 150 aanhangers van de meest gezochte terrrorist van Irak, die speciale cellen zou gevormd hebben voor zijn zogenaamde 'heilige oorlog'.

Al-Zarqawi en zijn volgelingen in Irak worden beschuldigd van enkele zeer gewelddadige aanslagen, ontvoeringen en onthoofdingen van gijzelaars. De Verenigde Staten hebben 25 miljoen dollar (20 miljoen euro) op zijn hoofd gezet.

Al-Zarqawi werd door het Jordaanse gerecht reeds bij verstek veroordeeld voor het voorbereiden van een chemische aanslag. De aanslag kon tijdig door de veiligheidsdiensten verhinderd worden.