Paus krijgt kunstmatige voeding langs neus

De zwaar zieke paus Johannes Paulus II is begonnen met kunstmatige voeding via de neus. Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan, Joaquin Navarro-Valls, woensdag in een persmededeling laten weten.

Belga

BR> De kleine voedingssonde via de neus naar de maag moet de toevoer van calorieën verbeteren en ervoor zorgen dat de kerkvorst sneller opnieuw op krachten komt, zo luidde het. Het is niet duidelijk of de het slangetje in de neus blijft of voor elke maaltijd zal worden ingebracht. Het Vaticaan wilde met het communiqué de berichten in de Italiaanse pers ontkrachten dat de paus een derde keer zou worden opgenomen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome om er een maagsonde te krijgen.

Het is de eerste verklaring van de woordvoerder van het Vaticaan over de gezondheid van de paus sinds 13 maart, de dag dat Johannes Paulus II het ziekenhuis verliet.

"De Heilige Vader zet zijn herstel geleidelijk voort. Hij brengt enkele uren per dag door in een zetel, draagt de mis op in zijn privé-kapel, heeft werkoverleg met zijn medewerkers en volgt van dichtbij de bedrijvigheden van de Heilige Stoel en het Kerkleven", zei Navarro-Valls. "De publieke audiënties blijven nog opgeschort", voegde hij eraan toe.

Hij benadrukte ten slotte dat de medische begeleiding wordt verzekerd door het personeel van de gezondheidsdienst van het Vaticaan, onder leiding van dr. Renato Buzzonetti, de lijfarts van de 84-jarige kerkvorst.

Die laatste opmerking lijkt op enige irritatie van het Vaticaan te wijzen over de houding van de artsen van het Gemelli-ziekenhuis, die indiscreet zouden zijn geweest over een mogelijke nieuwe hospitalisatie van Johannes Paulus II, luidt het in bepaalde kringen van het Vaticaan.

De paus werd sinds 1 februari twee keer opgenomen in Gemelli. Een eerste keer verbleef hij er tien dagen. Zijn tweede verblijf -toen hij een tracheotomie onderging om hem te helpen ademhalen- duurde 18 dagen.

De paus lijdt aan de ziekte van Parkinson en heeft moeilijkheden om te slikken en riskeert te stikken bij het doorslikken. Hij wordt momenteel gevoed door een infuus, wat onvoldoende is, aldus neuroloog Gianni Pezzoli, een Parkinson-specialist, die vorige week de paus een maagsonde had aanbevolen.