Ontvoerders Roemeense journalisten contacteerden Syriër

Een Syrische zakenman heeft dinsdag op de Roemeense televisie verklaard te zijn "gecontacteerd door de ontvoerders" van de drie Roemeense journalisten die in Irak zijn verdwenen.

Belga

De ontvoerders zouden een losgeld eisen in ruil voor de vrijlating van de drie journalisten en een Amerikaans-Iraakse zakenman die hen vergezelde.

"Ik ben dinsdagmorgen tweemaal gecontacteerd door de ontvoerders, die verklaarden dat ze de Amerikaans-Iraakse zakenman Mohamed Monah hadden ontvoerd, samen met de drie Roemeense journalisten wier persreis naar Irak hij had gefinancierd," aldus Omar Hayssam vanuit Boekarest, waar hij is gebaseerd.

Hayssam wilde "om veiligheidsredenen" niet vertellen om welk bedrag aan losgeld het gaat. Meer dan 24 uur na de verdwijning in Irak van twee journalisten van de privaatzender Prima TV en een correspondent van Romania Libera, hebben de Roemeense autoriteiten nog altijd het woord "ontvoering" niet in de mond genomen. Op de verklaringen van Hayssam is door de regering nog geen commentaar gegeven.