Brits rapport: "300.000 doden in Darfoer"

Het aantal slachtoffers van de massamoorden in de Soedanese regio Darfoer is "verregaand onderschat," volgens een Brits parlementair onderzoeksrapport dat woensdag is vrijgegeven.

Belga

Het werkelijke aantal doden ligt "rond de 300.000," zo luidt het. Het aantal slachtoffers ligt "vele malen hoger" dan 70.000, de schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zo verklaart de voorzitter van de Lagerhuiscommissie voor Internationale Ontwikkeling, Tony Baldry. Het cijfer van de WHO is volgens hem "niet meer dan een minimale inschatting."

Volgens een schatting van de VN die op 14 maart werd vrijgegeven, zou het conflict in Darfoer in de laatste anderhalf jaar aan 180.000 mensen het leven hebben gekost. Het rapport verwijt de internationale gemeenschap een "schandalig ineffectieve reactie" op de situatie.

De misdaden die door de Arabische milities worden gepleegd zijn "niet minder ernstig of minder vol van haat dan genocide," aldus het rapport. "Darfoer is een reële test voor de internationale gemeenschap en de beschaving in haar geheel aan de dageraad van de 21e eeuw. Als wij de situatie in Darfoer niet kunnen oplossen, dan is dat beslist een slecht voorteken voor het komende millennium," aldus Tony Baldry.