Gevangenis Itter staakt verder

Het personeel van de gevangenis van Itter heeft woensdag beslist om haar staking voort te zetten. Die beslissing werd genomen omdat er volgens het stakende personeel nog geen enkele vooruitgang is geboekt.

Belga

BR> De situatie blijft 'vastzitten' ondanks de drie uur durende bijeenkomst tussen de vakbonden en John Van Acker, de directeur van het bestuur van de strafinstellingen.

De stakende cipiers eisen dat er een kabinetsmedewerker van minister van Justitie Laurette Onkelinx aanwezig is bij de gesprekken. Ze willen dat die medewerker naar Itter komt met een onderhandelingsmandaat en dat de onderhandelingen niet in Brussel plaatsvinden. Van Acker zal woensdagnamiddag verslag uitbrengen aan het kabinet van minister Onkelinx.

De andere gevangenissen toonden zich solidair met hun Waals-brabantse collega-cipiers. In Sint-Gillis staken de cipiers sinds dinsdagavond en ook in Vorst heeft het personeel het werk neergelegd. Ook in de gevangenissen in Lantin, Andenne, Begen, Hoei, Nijvel en Namen werd woensdag niet of slechts in beperkte mate gewerkt. Hetzelfde gold voor het centrum voor sociaal verweer in Paifve.

Ook in de Vlaamse gevangenissen legde het personeel spontaan 24 uur het werk neer uit solidariteit met de stakende gevangenisbewakers in het Itter. Dat is onder meer het geval in Oudenaarde, Brugge, Leuven, Antwerpen, Merksplas, Hasselt en Sint-Gillis. Ook het Nederlandstalige personeel in de gevangenis van Vorst ging woensdagmorgen niet aan het werk.

Sinds twee uur woensdagnamiddag staken ook de personeelsleden van de gevangenis van Ieper. Woensdagnamiddag besliste ook het gevangenispersoneel van Doornik om het werk neer te leggen. In de gevangenis van Hoei beslisten de cipiers dan weer om hun staking te verlengen. De cipiers van de gevangenis van Lantin zullen ook donderdag hun staking voortzetten.

Het personeel van de gevangenis in Itter ging dinsdag in staking uit protest tegen een arrest van de Raad van State, dat een aantal maatregelen vernietigde die in Itter waren genomen tegen sommige gevangenen die betrokken waren bij een opstand op 18 maart.

Aangeboden door onze partners