Tom Boonen wint E3-prijs

Tom Boonen (QuickStep-Innergetic) heeft zaterdag de 48e editie van de E3-Prijs Vlaanderen (2.BC) gewonnen. Na 202 km versloeg hij, na een vlucht van 57 kilometer, de Duitser Andreas Klier in een spurt met twee.

Belga

Peter Van Petegem werd een tiental seconden later afgescheiden derde, voor de Duitser David Kopp en Nico Mattan. Boonen won ook vorig jaar deze E3-Prijs.

Op La Houppe, de eerste van twaalf beklimmingen na 117 kilometer, kregen we een kopgroep van dertien renners. Zij verzamelden vlug een voorsprong van anderhalve minuut, tot er een tegenreactie kwam van zes man met onder meer Tom Boonen en Peter Van Petegem. De kopgroep werd op zowat zestig kilometer van de finish opgehouden door een gesloten overweg waardoor de zes achtervolgers konden aansluiten. Het langgerekte peloton volgde op dat moment een eindje verderop.

Bij de beklimming van de Taaienberg, de zesde helling van de dag op 57 kilometer van de finish, trok Klier fors door met in zijn wiel Tom Boonen. Stijn Devolder ging alleen in de tegenaanval en achter hem regelde Davitamon-Lotto de snelheid van de grote groep. Devolder kreeg iets verder af te rekenen met een lekke achterband en moest opnieuw zijn plaats innemen achteraan het peloton. Toen de voorsprong van het leidende duo Boonen-Klier reeds opgelopen was tot een minuut, was het de beurt aan Rabobank om de grote groep op sleeptouw te nemen. Bij de beklimming van de Koppenberg trok Erik Dekker het gashendeltje open waardoor het peloton in stukken brak.

Op de Oude Kwaremont, met nog 35 kilometer voor de boeg, kenden de twee leiders nog een voorsprong van 40 seconden op het vijftal Peter Van Petegem, Nico Mattan, de Nederlander Erik Dekker en de Duitsers David Kopp en Steffen Wesemann. Die hadden zich losgewrikt uit de grote groep. Beetje per beetje naderden de vijf op het duo Boonen-Klier, maar ze bleven dan plots hangen op een halve minuut.

Ook bij de zware kasseistrook van de Varentstraat en de laatste beklimming, de Tiegemberg, op 16 kilometer van de finish was de verstandhouding bij de leiders opperbest en bleven de vijf achtervolgers hangen op zowat 20 seconden.

Het bleef een secondenspel tussen beide partijen dat uiteindelijk uitdraaide in het voordeel van de twee koplopers. Op vier kilometer van de eindmeet bedroeg de voorsprong van de leiders 35 seconden.

Peter Van Petegem zette op twee kilometer van het einde alles op alles en trok alleen in de tegenaanval, maar zijn inspanning kwam veel te laat. Andreas Klier versnelde op 200 meter van de finish, maar werd snel en op indrukwekkende wijze geremonteerd door Tom Boonen die het vlot haalde. Van Petegem bolde als derde over de eindmeet.