WK piste: Nederlandse mannen veroveren drie medailles

De Nederlandse mannen hebben vrijdag, op de tweede dag van het WK wielrennen op de piste in Los Angeles, maar liefst drie medailles veroverd: twee gouden en een bronzen exemplaar. In het medailleklassement heeft Nederland met twee gouden, één zilveren en twee bronzen plakken nu de leiding.

Belga

De verrassing van de dag kwam op naam van Teun Mulder. De 23-jarige renner haalde het in het keirin totaal onverwacht voor de Barbadaan Barry Forde en de Australiër Shane Kelly en zette daarmee Nederland op zijn kop. Eerder op de avond had zijn landgenoot Theo Bos immers ook al goud gewonnen in de tijdrit over een kilometer. De 21-jarige Bos, die donderdag in de teamsprint ook al brons won, gaat in de uitslag de Brit Jeason Queally en de Britse titelverdediger en olympisch kampioen Chris Hoy vooraf. Bos geldt als de absolute topfavoriet voor de sprint, het koninginnennummer van het WK.

In de individuele achtervolging tenslotte, greep Levi Heimans brons. Hij won de strijd om de derde plaats van de Rus Alexander Serov. Het goud ging naar de Duitser Robert Bartko, die in de finale sneller was dan de Spaanse titelverdediger Sergi Roure Escobar. De 29-jarige Bartko, die vorig jaar in Melbourne nog genoegen moest nemen met het brons, werd al een keertje eerder wereldkampioen: in 1999 in Berlijn.