Middellandse Zee warmt vijf keer sneller op dan andere zeeën

De Middellandse Zee warmt vijf keer sneller op dan andere zeeën en oceanen ter wereld. Van 1993 tot 2003 steeg de temperatuur aan de oppervlakte van de Middellandse Zee met 0,75 graden. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Alicante en het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA.

Belga

Dat is een beduidend verschil met andere zeeën, aldus onderzoeksleidster Isabel Vigo. Bij andere zeeën bedroeg de opwarming in dezelfde periode gemiddeld 0,15 graden. De snelle opwarming van de Middellandse Zee is voor de Spaanse onderzoekster een teken dat er ten gronde iets wijzigt. De wetenschappers hebben nog niet achterhaald of deze ontwikkeling door de mens en de globale klimaatswijziging wordt veroorzaakt dan wel gevolg is van natuurlijke oorzaken. "Vast staat dat er iets niet klopt met de eco-systemen". De toestand van de wereldzeeën zijn een belangrijke indicator voor de ecologische gezondheid van de planeet.

De opwarming van de Middellandse Zee is geen nieuw feit. In de jaren 80 steeg de temperatuur over tien jaar met 0,3 graden. Het huidige ritme betekent een verdubbeling.

De sterkste stijging tussen 1993 en 2003, met 0,94 graden, werd in de Zwarte Zee opgetekend, gevolgd door de Adriatische Zee (0,87 graden), de Egeïsche Zee (0,76), de zuidelijke Ionische Zee (0,74) en de westelijke Middellandse Zee (0,63).