Britse commissie wil vooraf bepalen geslacht van kind toestaan

Ouders moeten de mogelijkheid krijgen het geslacht van hun door middel van een vruchtbaarheidsbehandeling verwekte kind vooraf te bepalen.

Belga

Zo luidt donderdag het advies van een Britse parlementaire commissie.

"De kwestie van de selectie van de sekse ligt bijzonder gevoelig," aldus de leden van de commissie voor wetenschap en technologie van het Lagerhuis. "Wij erkennen dat velen ongerust zijn over de toepassing ervan, maar wij hebben geen elementen gehoord die ertoe overtuigen het gebruik ervan te verbieden," aldus de commissie, die verder onderzoek aanbeveelt.

De commissie stelt ook voor de automatische anonimiteit van zaad- en eiceldonoren op te heffen. Een donor zou nog wel uit eigen keus anoniem moeten kunnen blijven.

De commissie wil voorts dat de huidige Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA), het wettelijk orgaan dat belast is met ethische kwesties, wordt afgeschaft. De taken van de HFEA zouden moeten worden overgenomen door parlement en regering, zo luidt het.

De ethiek inzake vruchtbaarheidsbehandeling is in Groot-Brittannië een heet hangijzer. Vier commissieleden hebben de stemming geboycot omdat zij de maatregelen niet sterk genoeg vinden en van mening zijn dat de publieke opinie en de ethische argumenten tegen het voorstel niet voldoende zijn meegewogen. Van de vijf overige leden stemden er vier vóór en één tegen.