Europese economisten starten petitie tegen Wolfowitz

Een groep van professoren economie uit diverse Europese universiteiten is een petitie gestart tegen de benoeming van Paul Wolfowitz tot voorzitter van de Wereldbank.

Belga

De keuze voor deze "erg controversiele kandidaat" bewijst dat de selectieprocedure moet wijzigen.

Die "is achterhaald, ondemocratisch, ondoorzichtig, en steeds minder geschikt om de beste of zelfs maar de goede persoon te selecteren", aldus de groep. De economisten publiceerden een lezersbrief in de weekendeditie van de Financial Times en hebben intussen op de website www.lavoce.info al een reeks sympathisanten. Aan Belgische kant zijn er diverse Franstalige professoren, van wie de bekendste André Sapir is, een vertrouweling van gewezen Commissievoorziter Romano Prodi.

De professoren richten hun pijlen in de eerste plaats op de selectieprocedure, die quasi de almacht geeft aan de Amerikaanse regering. Hun ongenoegen over Wolfowitz wordt echter niet verhuld. "Hij was geen voorstander van multilaterale instellingen en heeft in het verleden nooit steun betoond voor de ontwikkelingsorganisaties."

Nog deze maand moet de formele beslissing vallen over de aanstelling van Wolfowitz. Begin juni volgt hij dan de door Bill Clinton gekozen Jim Wolfensohn op.

Wolfowitz is zeer omstreden. Hij verpersoonlijkt de havikken in het kabinet-Bush: voor de oorlog in Irak, tegen de VN. Toch is zijn benoeming zo goed als zeker. Niemand wil opnieuw ruzie met de regering-Bush.

De Europese Unie heeft al zo goed als ingestemd met de benoeming. Wel komt er nog een ontmoeting met Wolfowitz. Bronnen binnen de EU-instellingen stellen dat de ontmoeting wellicht woensdag doorgaat, in Brussel. Wolfowitz zou de Europese 'gouverneurs' van de Wereldbank zien. Dit zijn meestal de ministers van Financiën of eventueel van Ontwikkelingssamenwerking. Voor België gaat het om minister van Financiën Didier Reynders. Die heeft al gezegd dat "Wolfowitz de enige kandidaat is".

Nog in de weekendeditie van de Financial Times staat intussen het verhaal dat premier Tony Blair al op de hoogte was van de plannen van George Bush om Wolfowitz voor te dragen, nog voor dit bekendgemaakt werd. Blair heeft de andere Europese leiders daarover niet geïnformeerd.