Zware aardbeving bij Sumatra

Voor de kust van Sumatra heeft zich maandagavond een zware aardbeving voorgedaan. Uit angst voor een nieuwe tsoenami vluchtten inwoners van Banda Atjeh en andere plaatsen langs de kust van het Indonesische eiland in paniek naar hoger gelegen delen.

AP Ned

Enige uren na de beving meldde het Indonesische Agentschap voor Geofysica dat het gevaar van een vloedgolf, zoals de tsoenami die op tweede kerstdag in elf landen aan de Indische Oceaan meer dan 174.000 mensen het leven kostte, geweken was.

Vooral het vlakbij Sumatra gelegen Nias is hard getroffen door de aardbeving. Op het eiland stortten honderden gebouwen in. Gevreesd wordt dat er veel mensen onder het puin liggen. Nias ligt het dichtst bij het epicentrum van de beving dat zich op ongeveer dertig kilometer diepte op 410 kilometer ten zuidwesten van Banda Atjeh in de Andaman-zee bevond, aldus de Amerikaanse geologische dienst. Volgens de dienst had de beving een momentmagnitude van 8,7 en ging het om een late naschok van de aardbeving die op 26 december de tsunami veroorzaakte. De schok was zwaarder en hield met twee minuten ook langer aan dan eerdere naschokken.

De autoriteiten in Thailand en Sri Lanka gaven na de beving snel een tsoenami-alarm af. De beving om 23.09 uur werd tot in Bangkok en in delen van Maleisië en Singapore gevoeld. Bewoners van hoge flatgebouwen en hotelgasten maakten dat zij zo snel mogelijk naar buiten kwamen.

Een Thaise tsoenami-expert gaf, 2,5 uur na de aardbeving, als eerste het sein veilig. Voormalig chef van het Thaise meteorologische departement Smith Thammasaroj zei tegen een tv-zender dat een mogelijke tsunami op dat moment Thailand al getroffen had moeten hebben. Korte tijd later verklaarden ook de Indonesische autoriteiten dat er geen tsoenami meer zou volgen op de zware aardbeving. In Sri Lanka werd aangenomen dat er geen vloedgolf zou komen, maar de politie aan de oostkust verklaarde nog even te wachten met het naar hun huizen terugsturen van de kustbewoners.

Alleen op de Kokoseilanden, duizend kilometer ten zuiden van Sumatra, werd een kleine tsoenami waargenomen. De eilandengroep werd getroffen door een vloedgolf van tien centimeter hoog, eenderde van de golf die de eilanden eind december trof. De beving van 26 december bij Sumatra had een magnitude van 9. Naast de 174.000 doden worden nog 106.000 mensen vermist. Meer dan 1,5 miljoen mensen raakten dakloos.