Politieke chaos compleet in Kirgizstan

De uit Kirgizstan weggevluchte president Askar Akajev bevindt zich in het naburige Kazachstan, waar hij in gesprek is met de nieuwe Kirgizische leiders over zijn aftreden. Dit heeft waarnemend procureur-generaal Azimbek Beknazarov maandag gezegd.

AP Ned

De politieke chaos lijkt inmiddels compleet in Kirgizstan. Beknakariov zei maandag ook dat hij de afgelopen twee dagen geen contact heeft gehad met Koermanbek Bakijev, die door het oude parlement tot interim-premier en -president is benoemd.

De voorzitter van het nieuwe parlement, Omoerbek Tekebajev, zei dat Akajev geraadpleegd dient te worden voordat presidentsverkiezingen kunnen worden uitgeschreven en dat eerst ook zal moeten worden uitgezicht of de benoeming van Bakijev wel rechtmatig is.

Ondertussen lijkt de machtsstrijd tussen het oude parlement en het nieuwe parlement, waarin aanhangers van Akajev de meerderheid hebben, beslecht in het voordeel van het nieuwe parlement. De voorzitter van het oude parlement, Isjenbai Kadirbekov, zei maandag dat het oude lagerhuis zijn werk staakt "in het belang van het volk, opdat de waarnemend president niet met twee rivaliserende parlementen van doen heeft". Het oude hogerhuis geeft vooralsnog geen strobreed toe.

Beide parlementen kwamen in het weekeinde bijeen en beide zeiden de legitieme volksvertegenwoordiging te vormen.

De voormalige oppositieleider Felix Koelov, die donderdag na de val van de regering uit de gevangenis werd bevrijd, en die door de nieuwe machthebbers aan het hoofd van de gezamenlijke ordediensten is gesteld, heeft geëist dat het oude parlement plaats maakt voor het nieuwe. Het nieuwe parlement kwam er na de verkiezingen die de aanleiding vormden tot de volksopstand van afgelopen week. Koelov dreigde zelfs de leden van het oude parlement te laten arresteren, maar toen waarnemend procureur-generaal Beknazarov hem erop wees dat hij zijn vrijlating aan het oude parlement te danken had bood hij daarvoor zijn excuses aan.

De kennelijke verdeeldheid tussen de nieuwe machthebbers in Kirgizië hangt waarschijnlijk samen met de verdeeldheid die bestaat tussen het noorden en het zuiden van het land. Koelov komt uit het noorden en de meeste andere voormalige oppositieleiders komen uit het zuiden. Ook Beknazarov zei dat het nieuwe parlement erkend moet worden, maar hij zei ook dat de besluiten die het oude parlement sinds de omwenteling heeft genomen geldig blijven.

Daarmee wil hij kennelijk voorkomen dat de positie van zijn naaste bondgenoot Akijev, die door het oude parlement tot interim-premier en -president is benoemd, ter discussie komt te staan. Volgens het Russische persbureau Interfax heeft het oude parlement voor 26 juni presidentsverkiezingen uitgeschreven, maar het is niet duidelijk of er ook parlementsverkiezingen gehouden zullen worden. De uitslag van de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen van een maand geleden is donderdag door het hooggerechtshof ongeldig verklaard.

De secretaris-generaal van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), Jan Kubis, kwam zondag in de hoofdstad Bisjkek aan om zijn hulp aan te bieden bij het vinden van een oplossing voor de crisis. Ook stuurt de OVSE, waarvan Kirgizië lid is, drie juridische en constitutionele deskundigen naar Bisjkek. "We denken dat hun komst hoogst noodzakelijk is", zei OVSE-gezant Alojz Peterle.

De rust in Bisjkek, dat na de omwenteling van donderdag het toneel werd van massale plunderingen, leek enigszins te zijn weergekeerd. In de nacht van vrijdag op zaterdag vielen bij confrontaties tussen de politie en plunderaars nog een tot drie doden. De politie verrichtte 129 arrestaties.