Kirgizstan zegt ja aan Russen en Amerikanen

Generaal Felix Koulov (foto), de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken van Kirgizstan, verantwoordelijk voor politie, leger en veiligheidsdiensten, stelt dat zijn land niet neen kan zeggen aan de Russen en ja aan de Amerikanen.

Belga

In een interview met Libération heeft hij het ook over de verdeeldheid van de vroegere oppositie.

"De Amerikanen geven ons geld" en willen dat Kirgizstan democratisch wordt, "maar de Russen geven ons werk. Het budget dat de Kirgizen repatriëren vanuit Rusland, is goed voor de helft van het overheidsbudget. En Rusland levert ons benzine en verwarming", aldus de nieuwe minister, die donderdag door de oppositie werd bevrijd uit de gevangenis.

"Hier is het een beetje zoals wanneer de moeder vertrokken is, de kinderen achterlatend en de oudste broer is verplicht het heft in handen te nemen." "Zwak en verdeeld, was de oppositie niet klaar om de macht over te nemen. De politieke situatie is helemaal nog niet uitgeklaard."

Koulov verklaart dat het onzeker is of hij presidentskandidaat zal zijn op 26 juni. Hij wil vooral een waardige kiesstrijd.

Intussen wordt in Kirgizstan volop gewerkt aan het wegwerken van de politieke verwarring. Het oude parlement en het parlement dat een maand geleden werd verkozen in omstreden verkiezingen, betwisten elkaar de legitimiteit. Jan Kubis, secretaris-generaal van de OVSE (organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa) is in het land om te bemiddelen.

Aangeboden door onze partners