Massabetoging in Taipei tegen Chinese anti-afscheidingswet

Naar schatting 1 miljoen inwoners van Taiwan hebben zaterdag in de hoofdstad Tapei gemanifesteerd tegen de Chinese anti-afscheidingswet.

Belga

De mars werd geleid door de Taiwanese president Chen Shui-bian.

De Volksrepubliek China keurde op 14 maart met ruime meerderheid de anti-afscheidingswet goed. Die laat het gebruik van militaire macht ("niet-vredevolle middelen") toe om Taiwan te heroveren als Tapei de onafhankelijkheid uitroept of de unificatie met het vasteland onbepaald uitstelt.

President Chen en zijn familie vervoegden een van 10 groepen demonstranten die vanuit alle delen van het land naar Taipei marcheerden. Eindpunt van de massabetoging die was opgezet door de Taiwanese Democratische Alliantie voor Vrede waren de kantoren van de president.

Naast Chen marcheerden premier Hsieh Chang-ting en ex-president Lee Teng-hui mee met de demonstranten. Uit luidsprekers schalden strijdlustige liederen als "Good Morning, Taiwan", waarvan de tekst de keuze tussen vrijheid of dood bezingt. Het eiland, dat zich in 1949 afscheurde van communistisch China, wordt door Peking beschouwd als een opstandige provincie.

Aangeboden door onze partners