Tsoenami-alarm na aardbeving bij Sumatra

Voor de kust van Sumatra heeft zich een zware aardbeving voorgedaan. Inwoners van Banda Atjeh en andere plaatsen langs de kust van het Indonesische eiland vluchtten in paniek naar hoger gelegen delen.

AP Ned

Drie maanden geleden veroorzaakte een zware aardbeving voor de kust van Sumatra een enorme vloedgolf die in elf landen aan de Indische Oceaan meer dan 174.000 mensen het leven kostte.

De voorlopige metingen van de momentmagnitude van de beving varieerden van 8,2 tot 8,5. Het centrum lag op ongeveer dertig kilometer diepte op 410 kilometer ten zuidwesten van Banda Atjeh in de Andaman-zee, aldus de Amerikaanse geologische dienst en het seismologisch observatorium van Hongkong.

De autoriteiten in Thailand en Sri Lanka hebben na de beving tsoenami-alarm gegeven. De beving om 23.09 uur werd tot in Bangkok en in delen van Maleisië en Singapore gevoeld. Bewoners van hoge flatgebouwen en hotelgasten maakten dat zij zo snel mogelijk naar buiten kwamen. Meldingen van slachtoffers of schade bleven tot nog toe uit.

De beving van 26 december bij Sumatra had een magnitude van 9. Naast de 174.000 doden worden nog 106.000 mensen vermist. Meer dan 1,5 miljoen mensen raakten dakloos.