Marc Verwilghen haalt 'shortlist' opvolging Lubbers, Lizin niet

Vlaams minister van economie, energie, buitenlandse handel en wetenschapsbeleid Marc Verwilghen (VLD) is één van de acht kandidaten die de VN heeft weerhouden als kandidaat voor de post van Hoge VN-Commissaris voor de Vluchtelingen (HCR).

Belga

Anne-Marie Lizin (PS), voorgedragen door Wallonië, haalde de donderdag gepubliceerde 'shortlist' niet.

De post van Hoge Commissaris kwam onlangs vrij nadat de Nederlandse CDA-politicus Ruud Lubbers ontslag nam wegens aantijgingen van seksueel onwelvoeglijk gedrag.

Om het tot opvolger van Lubbers te schoppen, zal Verwilghen nog enkele harde noten moeten kraken, in het bijzonder het Italiaanse Europarlementslid Emma Bonino en de Franse oud-minister en voormalige VN-gezant in Kosovo Bernard Kouchner. De geruchtenmolen wil dat het zaakje al beklonken is: Bonino krijgt de post in ruil voor Italiaanse acceptatie van Paul Wolfowitz als nieuwe voorzitter van de Wereldbank.

De andere kandidaten zijn de Zweedse staatssecretaris van buitenlandse zaken Hans Dahlgren, de Australische voorzitter Gareth Evans (ex-minister van buitenlandse zaken) van de in Brussel gevestigde denktank International Crisis Group, de Portugese ex-premier Antonio Guterres en de Deense speciale VN-gezant Soeren Jenssen-Petersen. Kamel Morjane, de plaatsvervanger van Lubbers bij het UNHCR, is de enige niet-Europese kandidaat: hij is Tunesiër.