Defensiehuis Waver: André Flahaut verdedigt zich in Kamer

Minister van Defensie André Flahaut heeft zich donderdag in de Kamer verdedigd tegenover de beschuldigingen die aan zijn adres werden geuit over betrokkenheid bij onregelmatigheden rond het defensiehuis in Waver.

Belga

Hij wees erop dat de Brusselse procureur-generaal André Van Oudenhove hem in mei vorig jaar al vrijpleitte en dat hij op een detail na niet tussenkwam in het dossier. De administratie handelde alles af, luidde het.

Speurders voerden dinsdag in het defensiehuis van Waver huiszoekingen uit. Die kaderen in het onderzoek naar fraude binnen het leger. Sommigen brachten minister Flahaut in verband met het dossier.

Woensdag al verwees Flahaut naar een brief van procureur-generaal Van Oudenhove van 19 mei vorig jaar waarin hij wordt vrijgepleit. Donderdag overhandigde de PS-minister kamervoorzitter Herman De Croo die brief.

Flahaut liet ook weten dat hij vrijwel niks te maken heeft gehad met de huur en de renovatie van het defensiehuis in Waver, dat naar verluidt veel meer kost dan andere defensiehuizen. Toen hij het gebouw een tijdje geleden leeg zag staan, belde hij naar eigen zeggen voor informatie over het pand. Hij speelde deze informatie nadien door aan de administratie. Voor de rest heeft de administratie alles afgehandeld, voegde Flahaut eraan toe. De minister benadrukte ook dat noch hijzelf noch zijn levensgezellin iemand van het immobiliënkantoor kent.

Zelfs na afloop van de huiszoekingen bevestigde de onderzoeksrechter volgens Flahaut dat hij niks te maken had met de affaire. "Maar toch kozen sommigen ervoor om de minister aan te vallen. Ik heb daarom beslist om dergelijke aanvallen niet meer toe te laten en ze desnoods elders aan te vechten".

Patrick De Groote (N-VA) zei Flahaut wel te willen geloven. "Maar dit verklaart nog niet waarom het defensiehuis in Waver vijf maal meer kost".