Bobby Fischer aangekomen in IJsland

Schaakgenie Bobby Fischer is donderdagavond gearriveerd in Reykjavik. De overheid heeft hem de IJslandse nationaliteit gegeven waardoor hij aan het Amerikaans gerecht kon ontsnappen.

Belga

Nadat hij acht maanden in een Japanse cel had doorgebracht en bedreigd werd door uitlevering aan de Verenigde Staten, landde de omstreden grootmeester om 23.15 uur in de IJslandse hoofdstad, na een lange vlucht van Tokio naar Kopenhagen aan boord van een toestel van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS.

Nadat hij in Denemarken was geland, en uit het zicht van de media werd gehouden, nam Fischer plaats in een door de IJslandse televisie gecharterd privé-toestel, dat koers zette richting Reykjavik. Enkele minuten na de landing stapte een licht wankelende Fischer uit het vliegtuig en werd zonder verklaringen af te leggen aan de pers naar zijn hotel gevoerd.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels laten weten dat het alles zal doen om Fischer voor de rechter te brengen.

De legendarische schaakkampioen riskeert in de VS een celstraf tot tien jaar omdat hij in Montenegro in 1992 tegen zijn Sovjetrivaal Boris Spassky voor 3 miljoen dollar een revanche-partij had gespeeld, niettegenstaande een handelsembargo van de VS tegen Belgrado. Hij zat sinds juli 2004 in een Japanse cel, omdat hij had geprobeerd het land te verlaten met een ongeldig paspoort.

Aangeboden door onze partners