Interim-premier Kirgizië benoemt ministers maar plunderen gaat door

De donderdag benoemde interim-premier van Kirgizië, Koermanbek Bakijev, heeft vrijdag een aantal ministers benoemd. Hij koos prominente oppositiefiguren voor de posten buitenlandse zaken, defensie, financiën en justitie.

AP Ned

Op binnenlandse zaken benoemde hij oud-procureur-generaal Myktybek Abdyldajev, die woensdag was ontslagen door de verdreven president Askar Akajev.

De nieuwe machthebbers proberen hun bestuur snel op poten te krijgen om een eind te kunnen maken aan plunderingen in de hoofdstad Bisjkek, maar tot nu toe slagen ze daar niet echt in.

"De stad ziet eruit alsof ze gek geworden is", zei Felix Koelov, een oppositieleider die donderdag tijdens het oproer uit de gevangenis werd bevrijd en inmiddels aan het hoofd is gesteld van de ordediensten. Koelov heeft de politie, die vrijwel uit het straatbeeld is verdwenen, gelast weer aan het werk te gaan. Hij erkende echter dat er tot nu toe weinig agenten komen opdagen en dat het plunderen doorgaat. "Er is een orgie aan de gang hier", zei hij "We hebben veel mensen aangehouden, we proberen er iets aan te doen, maar we hebben gewoon te weinig mensen."

Waar Akajev is gebleven is nog steeds onduidelijk. Enkele nieuwsorganisaties in Kirgizië ontvingen een e-mail met een beweerde boodschap van de verdreven president die de presidentiële persdienst als afzender had.

Aangeboden door onze partners