Franse openbare omroep annuleert programma met Barroso

France Televisions, de groep die de openbare televisiezenders France 2, 3 en 5 bundelt, annuleert een programma met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie.

Belga

Het Franse weekblad l'Express meldt in zijn laatste editie dat de diensten van premier Jean-Pierre Raffarin druk hebben uitgeoefend op de bazen van France Télévisions. President Jacques Chirac zou immers in een Franse colère zijn geschoten toen hem het nieuws over de show met Barroso ter ore kwam.

Chirac kwam de voorbije weken frontaal in botsing met Barroso over diens vastberadenheid om door te zetten met de liberalisering van het dienstenverkeer in Europa, de zogenaamde Bolkestein-richtlijn.

Midden maart nam de Commissievoorzitter in een toespraak de verdediging van de omstreden richtlijn op zich. Volgens de Franse regering is Barroso op die manier verantwoordelijk voor de spectaculaire groei van het verzet tegen de Europese grondwet. Op 29 mei moeten de Fransen in een referendum hun oordeel over de grondwet uitspreken. Een peiling van het onderzoeksinstituut CSA wees vrijdag uit dat inmiddels 55 procent van het electoraat zinnens zou zijn om "neen" te stemmen.

Het geannuleerde programma had normaliter op donderdag 21 april op het scherm verschenen.

Aangeboden door onze partners