"Bin Laden was wel degelijk in Tora Bora"

Osama bin Laden, de leider van het terreurnetwerk al-Qaida en nog steeds vijand nummer 1 van de VS, hield zich in december 2001 wel degelijk in het Tora Bora-gebergte in Afghanistan op.

Belga

Hoewel speciale eenheden van het Amerikaanse leger hem in het nauw dreven, wist hij toch te ontkomen. Dat blijkt volgens Amerikaanse media uit een document waarin bewijzen verzameld staan tegen een terreurverdachte die op de Guantanamo-basis in Cuba vastgehouden wordt.

De naam en de nationaliteit van de Guantanamo-gevangene zijn niet vermeld, maar in het document met bewijzen staat wel dat hij één van de gezagdragende volgelingen van bin Laden was tijdens de strijd tegen de Sovjet-bezetter in de jaren '80.

De kwestie hoe dicht Amerikaanse soldaten bin Laden destijds in Tora Bora op de hielen zaten, was nog onderwerp van gesprek tijdens de voorbije campagne voor de presidentsverkiezingen in de VS. Zijn Democratische uitdager John Kerry verweet George W. Bush herhaaldelijk, bin Laden te hebben laten ontsnappen.

Aangeboden door onze partners