Tot vier keer meer vrouwen omgekomen door tsunami

In sommige dorpen in Zuidoost-Azië die getroffen werden door de tsunami van 26 december vorig jaar, waren 80 procent van de dodelijke slachtoffers vrouwen.

ghouben

Dat blijkt uit het rapport The Tsunami Impact on Women dat zaterdag, drie maanden na de natuurramp, wordt voorgesteld door Oxfam International. Oxfam voerde onder andere onderzoek uit in acht dorpen in de Indonesische provincie Atjeh.

In het ergst getroffen dorp, Kuala Cangoy, waren de doden voor 80 procent vrouwen. In de meeste andere onderzochte dorpen waren drie kwart van de overledenen van het vrouwelijke geslacht.

Er zijn verschillende redenen waarom meer vrouwen dan mannen zijn omgekomen bij de natuurramp. Eerst en vooral kunnen vrouwen vaak niet zwemmen of in palmbomen klimmen. Verder zorgen vrouwen meestal op de kinderen, waardoor ze moeilijker konden vluchten voor de vloedgolf. In het rapport worden nog enkele andere verklaringen aangehaald. Zo waren in Atjeh bijvoorbeeld veel mannen op zee, waar de golven minder wild waren. In het Batticoloa district in Sri Lanka trof de vloedgolf de kust op het uur dat vrouwen meestal een bad nemen in zee.

Uit het rapport blijkt dat de tsoenami vrouwen ook op andere manieren schade heeft berokkend. Zo krijgen vrouwen in kampen en nederzettingen vaak af te rekenen met verbaal, lichamelijk en seksueel geweld van mannen.

Om al die problemen aan te pakken, moeten regeringen, donoren en ngo's samenwerken, aldus Oxfam. Zo moeten vrouwen volgens het rapport beschermd worden tegen seksueel geweld en uitbuiting, vooral in de kampen. Verder moeten vrouwen dezelfde kansen krijgen als mannen om een nieuw bestaan op te bouwen.

Aangeboden door onze partners