Paus moet verstek geven voor Goede Vrijdag

Voor de eerste keer in zijn 26-jarige pontificaat kan paus Johannes Paulus II niet deelnemen aan de vieringen rond Pasen.

Belga

Ook bij de kruisweg naar het Colosseum vrijdagavond zal hij niet aanwezig zijn, al kunnen de duizenden pelgrims hem waarschijnlijk wel aanschouwen op een videowand. Voor de verschillende vieringen laat hij zich vervangen door zes kardinalen.

Door zijn recente gezondheidsproblemen zal de paus niet in staat zijn de kruisweg te leiden. Hij schuift die taak door naar de Italiaanse kardinaal Camillo Ruini (74). De ceremonie, die de weg van Christus naar zijn kruisiging herdenkt, begint om 20.00 uur in het historische centrum van Rome. Duizenden pelgrims trekken dan met fakkels naar het Colosseum. "Dat hij niet aan de kruisweg kan deelnemen, valt de paus erg zwaar," schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera.

De gebeden die tijdens de kruisweg worden voorgelezen, zijn dit jaar geschreven door de Duitse kardinaal Joseph Ratzinger. Hij uit onder andere scherpe kritiek op de twijfel bij de katholieke gelovigen. Het symbolische kruis zal worden gedragen door een Indiase gelovige, een leek uit Sri Lanka een een Albanese familie die naar Italië geëmigreerd is.

Op Witte Donderdag moest de paus ook verstek laten gaan. Voor de mis liet hij zich vervangen door curiekardinaal Giovanni Battista Re. In een boodschap die aan de aanwezige gelovigen werd voorgelezen, zei de paus: "Vanuit mijn woning en via de televisie ben ik in gedachten bij jullie". De traditionele voetenwassing op donderdagavond ging ook door zonder de paus.

Aangeboden door onze partners