Terreurbewegingen eisen explosie BP-raffinaderij op

Twee Islamitische terreurbewegingen hebben op het internet een verklaring gepubliceerd waarin ze beweren verantwoordelijk te zijn voor de explosie in de olieraffinaderij van BP in Texas.

Belga

Het is tot nu toe nog onduidelijk of die verklaringen ernstig kunnen genomen worden. Beide groepen zijn wel van plan binnenkort een 'aanslagvideo' vrij te geven.

Eén van de twee opeisers is de tot dusver onbekende groep "Al-Qaida-organisatie van de Heilige Oorlog in de Verenigde Staten". Deze zal binnenkort een gedetailleerde verklaring afleggen en een 'aanslagvideo' vrijgeven. Ook de tweede groepering, die zich "het Leger van het ochtendland (Orient)" noemt, beweert een aanslag te hebben gepleegd op de olieraffinaderij. Tot op heden was het niet mogelijk de authenticiteit van de informatie na te trekken.

De Amerikaanse FBI acht de kans klein dat het hier om een aanslag gaat. Niets wees op criminele of terroristische activiteiten, aldus een woordvoerder.

Bij de explosie kwamen woensdag 15 mensen om het leven en viel een honderdtal gewonden. BP ging onmiddellijk uit van een ongeval en sloot een mogelijke terroristische aanslag uit.

Aangeboden door onze partners