Oppositie Kirgizië probeert orde te scheppen

De oppositie in Kirgizië is vrijdag na de omwenteling begonnen aan de vorming van een nieuwe regering die de rust in de Centraal-Aziatische republiek moet herstellen.

AP Ned

Koermanbek Bakijev, een van de leiders van de oppositie die de regering van president Askar Akajev ten val bracht, wierp zich op als waarnemend president en waarnemend premier. Zijn benoeming werd bekrachtigd door het parlement, dat nog in de oude samenstelling van voor de omstreden verkiezingen van 27 februari en 13 maart bijeenkwam.

Een andere oppositiefiguur, Feliks Koelov, werd donderdag na zijn bevrijding uit de gevangenis benoemd tot het hoofd van de ordehandhaving. Een acuut probleem voor het nieuwe leiderschap vormden plunderingen en vernielingen. Het parlementslid Temir Sarijev zei dat in de nacht van donderdag op vrijdag drie doden en ongeveer honderd gewonden waren gevallen. Talrijke winkels in de hoofdstad Bisjkek waren uitgebrand.

Koelov zei dat president Akajev is uitgeweken naar het buitenland. Het persbureau Interfax meldde dat Akajev en zijn gezin zich in het buurland Kazachstan ophielden. Volgens Koelov wilde Akajev naar Rusland, maar werd hij daar niet toegelaten. De Russische president Vladimir Poetin zei dat Moskou geen bezwaar heeft tegen de komst van Akajev. Tijdens een bezoek aan Armenië prees Poetin het optreden van de oppositieleiders in Kirgizstan, maar zei hij het jammer te vinden dat "onwettige" middelen zijn gebruikt om de problemen op te lossen.

Bakijev zei corruptie te willen bestrijden en de clanmentaliteit die het land ruwweg in tweeën splijt. "Ik zal de verdeling van het land in noord en zuid niet toestaan. Wij zijn één land", zei hij. Bakijev stelde voor Roza Otoenbajeva tot minister van buitenlandse zaken te benoemen, een functie die zij al eerder bekleedde. "Alle internationale overeenkomsten blijven volledig van kracht", zei hij.

Kirgizië is na Georgië en Oekraïne de derde voormalige sovjetrepubliek in de afgelopen anderhalf jaar waar een lang zittende en volgens velen corrupte president het veld heeft moeten ruimen na een volksopstand. De jongste ontwikkelingen maken andere leiders in Centraal-Azië nerveus.

Aangeboden door onze partners