Kirgizië in handen van de oppositie

Nadat president Akajev (foto) onder druk van de volksopstand naar Kazachstan is gevlucht, heeft het hooggerechtshof van Kirgizië de omstreden parlementsverkiezingen ongeldig verklaard en heeft het parlement Isjenbaj Kadyrbekov, een lid van de oppositie in het oude parlement, tot interim-president gekozen.

AP Ned

BR> Het parlement - dat van voor de frauduleuze verkiezingen van februari - kwam bijeen nadat demonstranten het presidentieel paleis hadden bestormd en president Askar Akajev het land had verlaten. Naar verluidt heeft hij voor zijn vertrek een ontslagbrief getekend. De parlementariërs willen voorkomen dat er een machtsvacuüm ontstaan en zullen naar verwachting nieuwe verkiezingen uitschrijven. Het zou de bedoeling zijn al in mei of juni presidentsverkiezingen te houden en in het najaar nieuwe parlementsverkiezingen.

Kirgizië is door de volksopstand in handen gevallen van de oppositie, maar of deze de ontketende krachten zal kunnen beteugelen is onzeker. Anders dan in bijvoorbeeld Oekraïne ontbeert de oppositie één centrale figuur. "Ik ben bang dat er de komende twee maanden, misschien zelfs een jaar, chaos zal zijn", zei Iskander Sjamsjijev, de leider van de Jeugdbeweging van Kirgizië.

De door ITAR-Tass geciteerde voorzitter van het hof, Koermanbek Osmonov, zei dat het hof het oude parlement erkende als de rechtmatige volksvertegenwoordiging. Het parlement zou donderdagavond in spoedzitting bijeenkomen om de situatie te bespreken.

Het aftreden van premier Tanajev werd via de televisie, die in handen is van de oppositie, bekendgemaakt door oppositieleider Koermanbek Bakijev. Hij zei dat de ministeries van veiligheid, binnenlandse zaken en defensie met de oppositie samenwerken. Bakijev zei dat Akajev niet meer in het land is en dat ook hij is afgetreden.

Waar Akajev precies heen is gegaan is nog onduidelijk. Volgens de laatste berichten is hij in Kazachstan geland, waar eerder zijn familie al was aangekomen. Volgens Feliks Koelov, een oppositieleider die onder Akajev gevangen was gezet en donderdag werd bevrijd, heeft Akajev na de bestorming van het presidentieel paleis een ontslagbrief getekend.