Triatlon en duatlon 'Sporttak in de kijker'

Triatlon en duatlon werden dit jaar aangeduid als 'Sporttak in de kijker'. Met dit initiatief geeft Bloso jaarlijks één bepaalde' sporttak extra aandacht. Eerder viel de eer al te beurt aan aerobics (2000), gymnastiek (2001), tennis (2002), korfbal (2003) en basketbal (2004). Triatlete Kathleen Smet, 4e op de afgelopen Olympische Spelen, en meervoudig wereldkampioen duatlon Benny Vansteelant nemen het meter- en peterschap op zich.

Belga

"Uit de eerste gesprekken met de VTDL (Vlaamse Triatlon en Duatlon Liga) bleek al snel dat de triatlon- en duatlonsport enkele specifieke noden heeft", meldde André Van Lierde, directeur sportpromotie van het Bloso, woensdag op de persconferentie in het Sporthotel van het Bloso-centrum in Gent. "Eerst en vooral is er een imagoprobleem", aldus Van Lierde, die constateert dat velen tri- en duatleten als "supermensen" aanzien. "Verder is triatlon en duatlon moeilijk toegankelijk voor jeugdige en recreatieve sporters. Hierbij komt nog dat de meeste clubs geen jeugdwerking hebben of niet aan begeleiding van recreanten doen".

Deze problemen zorgen ervoor dat de 52 Vlaamse clubs samen nog altijd maar iets meer dan 1700 leden hebben, én dat amper 15 à 16 % van die leden jonger is dan 19 jaar. Met een uitgebreide activiteitenkalender willen de VTDL en het Bloso drie doelstellingen realiseren: de sportparticipatie verhogen, de instapdrempel verlagen en de sport meer bekendheid geven. Die activiteitenkalender is gebouwd rond een "Just for Fun"-formule, waarbij gewerkt wordt met aangepaste afstanden en wedstrijdvormen en waarbij de competitiestress vermeden wordt. Opvallendste activiteiten op de kalender zijn de '3atlon 4fun' en '2atlon 4fun', waarbij een debutant via een eenvoudig trainingsprogramma en de tips van een gediplomeerde trainer in 10 weken klaargestoomd wordt voor een ingekorte triatlon (200m zwemmen, 10km fietsen, 1,5 km lopen) of duatlon (1,5 km lopen, 10 km fietsen, 1,5 km lopen). Op verschillende plaatsen in elke Vlaamse provincie kan tussen april en augustus het programma gevolgd worden, en kan daarna deelgenomen worden aan de zogenaamde 'Finisher Events', die enkel bedoeld zijn voor pure recreanten en waar zonder tijdsregistratie gewerkt wordt.

Andere evenementen op de kalender zijn onder meer een zwemloopcircuit voor kinderen van 6 tot 13 jaar, bedrijventriatlons en -duatlons, een zomerpromotietour (juli en augustus) in 9 kuststeden, en winterduatlons in samenwerking met de Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) voor leerlingen van het secundair onderwijs. Benny Vansteelant, die als peter op zoveel mogelijk activiteiten wil aanwezig zijn, hoopt alvast dat door het initiatief meer en meer mensen de stap zullen zetten naar triatlon of duatlon. "Het zijn twee mooie sporten; sporten ook die voor iedereen haalbaar zijn, maar niet iedereen gelooft dat. Ikzelf heb al actief meegewerkt aan de duatlontrainingen in Torhout, maar tijdens het jaar zal ik nog meer proberen mijn steentje bij te dragen om de sport groter te maken".