Erevoorzitter Griekse atletiekfederatie stapt op uit protest

Georges Katsibardis, erevoorzitter van de Griekse Atletiekfederatie (Segas), neemt ontslag uit zijn functie als teken van protest tegen de vrijspraak van de Griekse sprinters Costas Kenteris en Ekaterini Thanou. Die waren in opspraak gekomen omdat ze niet opdaagden bij verschillende dopingcontroles.

Belga

Katsirbadis, al anderhalf jaar erevoorzitter, zat twee termijnen uit als voorzitter van Segas tijdens de jaren '80. "De manier waarop deze hele zaak werd afgehandeld, is in strijd met de waarden van de atletiek en de olympische beweging. Het is een slecht signaal naar de jeugd toe", verwees hij naar de vrijspraak van Kenteris en Thanou door de disciplinaire commissie van Segas enkele dagen geleden. "Dit betekent een stap terug in de inspanningen van de Griekse sportwereld tegen doping en vo/o/r een propere sport."

"In 1985 zijn we begonnen met de strijd toen we negen atleten op wie verdenkingen wogen, thuis hielden van het EK atletiek in zaal in Athene. Toen kregen we overigens de steun van Vassilis Sevastis, de huidige voorzitter van Segas."

De 31-jarige Kenteris, olympisch kampioen 200 m in Sydney, en de 30-jarige Thanou, vice-olympisch kampioen 100 m in Sydney, daagden vorig jaar niet op tijdens dopingcontroles op 27 en 28 juli in Tel Aviv, op 10 en 11 augustus in Chicago, en op 12 augustus in Athene aan de vooravond van de Olympische Spelen. Toch werden ze witgewassen door de disciplinaire commissie en werd alleen hun voormalige trainer voor vier jaar geschorst. Volgens de commissie lag de fout immers bij hem omdat hij de atleten niet op de hoogte zou hebben gebracht van de controles.

Kenteris en Thanou, die elke schuld altijd ontkend hebben, riskeerden een schorsing van twee jaar. De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) reageerde vrijdag 'verrast' op de vrijspraak. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) liet maandag al verstaan beroep te zullen aantekenen indien de IAAF dit niet doet.