89e editie Ronde van Vlaanderen toch met Koppenberg

In het parcours van de 89e editie van de Ronde van Vlaanderen, op zondag 3 april, werd dan toch de Koppenberg opgenomen, in tegenstelling tot wat enkele weken geleden gevreesd werd.

Belga

Dinsdag werd in het Centrum van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde de laatste balans opgemaakt van 'Vlaanderens mooiste', sluitstuk van de Vlaamse Wielerweek en 4e wedstrijd van de ProTour. "De stad Oudenaarde heeft bijzondere inspanningen gedaan om de voegen tussen de gerestaureerde kasseien weer aan te dikken waardoor de passage op de 'Bult van Melden' in normale weersomstandigheden kan worden gegarandeerd", meldden de organisatoren. Die vreesden enkele weken geleden dat de Koppenberg zou moeten vervangen worden door de Kortekeer omdat er kloven waren ontstaan tussen de kasseien die waren verschoven door een ondergrondse waterbron.

Op 3 april start de Ronde van Vlaanderen, die in november 2004 al werd voorgesteld op het Gala van de Flandrien, al voor de 8e keer in Brugge. Van het vertrek naar de aankomst in Ninove krijgen de renners 256 km voorgeschoteld, met daarin 17 hellingen en 20,3 km kasseien. Door het weglaten van de Lippenhovestraat en een strook in Kanegem ligt het aantal kilometer kasseien iets lager in vergelijking met 2004. Zowel Ninove als Brugge hebben het voorbije half jaar het contract met de Ronde van Vlaanderen verlengd tot en met de editie van 2008.

Dat Kortrijk voor het eerst sinds 1984 weer wordt aangedaan en dat de Valkenberg voor het eerst sinds 1996 weer wordt beklommen, was al bekend, maar de organisatoren hadden dinsdag toch nog een, weliswaar kleinere, parcourswijziging te melden. In het centrum van Geraardsbergen is de Denderbrug onderbroken, waardoor de renners een klein ommetje moeten maken vooraleer ze naar de Markt en de Vesten rijden. Hierdoor zullen ze niet meer kunnen profiteren van hun basissnelheid die ze doorgaans ontwikkelen in de afdaling vanuit Brakel.

Het deelnemersveld bestaat uit de 20 ProTour-teams en 5 ploegen met een wild-card: het Franse AG2R-Prévoyance, het Duitse Team Wiesenhof en de Belgische ploegen MrBookmaker.com-SportsTech, Chocolade-Jacques-T-Interim en Landbouwkrediet-Colnago.