Geen soep maar snoep in Gronings ziekenhuis

Het ziekenhuis Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in het Nederlandse Groningen heeft soep van het menu geschrapt. Wel kunnen de patiënten er binnenkort chocoladerepen en chips bestellen.

Belga

Volgens een woordvoerder zijn de maatregelen genomen in verband met een nieuwe richtlijn voor optimale voeding van de Raad van Europa. Die bepaalt dat zieken zo energierijk mogelijk voedsel moeten eten.

"Soep is caloriearm en geeft dus weinig energie", verklaart de woordvoerder, "Maar ondertussen neemt die wel plaats in de maag in, waardoor de voedingsstoffen in de hoofdmaaltijd minder snel worden opgenomen".

In plaats van soep, kunnen de patiënten nog wel koude voorgerechten krijgen, zoals pastasalade. Ook wordt het hoofdgerecht uitgebreid. Bovendien begint er binnenkort een proef met een snackkar. Deze kar met chocoladerepen en chips zal rondrijden in verpleegafdelingen en mogelijk ook op de poliklinieken, aldus de woordvoerder. Repen mogen dan ongezond zijn, maar ze geven wel veel energie, klinkt het.

Aangeboden door onze partners