Bijna één op de twee Belgen heeft vaak of bijna permanent stress

Bijna de helft van de Belgen (43 procent) stond het afgelopen jaar vaak of bijna permanent onder stress. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van verbruikersorganisatie Test-Aankoop, die de resultaten woensdag bekendmaakte.

Belga

Bijna alle Belgen hebben bovendien al ooit in hun leven echte stress gevoeld. Problemen in verband met het werk (63 procent) en het gezin (54 procent) blijken de voornaamste stressveroorzakende factoren te zijn. Heel wat stress wordt bovendien meegedragen van de ene naar de andere situatie. Zo kan stress op het werk ook voor problemen thuis zorgen, en andersom.

De meest voorkomende symptomen van stress zijn vermoeidheid (69 procent), angst of bezorgdheid (66 procent), prikkelbaarheid (62 procent) en slapeloosheid (56 procent). Andere frequent weerkerende symptomen zijn hoofdpijn, agressiviteit en depressie, blijkt uit het onderzoek.

Achtentwintig procent van de Belgische respondenten vond het noodzakelijk iets te ondernemen tegen hun stress. Bij de behandelingen staan geneesmiddelen op kop (37 procent). Heel wat Belgen hebben evenwel een gezondere reflex en gaan sporten of passen hun levensstijl aan. Sporten blijkt bovendien de grootste tevredenheid op te leveren en kost ook het minst. De gemiddelde Belg zou er maandelijks zo'n 45 euro aan besteden. Voor geneesmiddelen is dat 48 euro en voor psychotherapie 95 euro per maand.

Test-Aankoop analyseerde in totaal 7.106 vragenlijsten uit vier Europese Landen (België, Spanje, Portugal en Italië). Daarvan werden er 1.774 ingevuld door een representatief staal van de Belgische bevolking (tussen 18 en 74 jaar oud).