Grootste ijsberg ter wereld op drift

De grootste ijsberg ter wereld, die twee maanden geleden op vaste grond was gestrand, heeft zich opnieuw losgemaakt. De 120 kilometer lange kolos stevent nu af op een reusachtige ijstong, die van het Antarctische vasteland in zee loopt.

Belga

B-15A is het grootste drijvende object op onze planeet. Met 2.500 vierkante kilometer bezit de ijsberg zowat de oppervlakte van Luxemburg. Twee maanden geleden was de 120 kilometer lange kolos in de kustwateren van Antarctica gestrand en is nu terug in beweging gekomen, zoals beelden van de Europese milieusatelliet Envisat tonen. Daardoor bestaat volgens het Europese ruimtevaartbureau ESA opnieuw het gevaar dat de ijsberg in botsing komt met de Drygalski-ijstong, die 70 km ver in de zee-engte van McMurdo uitsteekt. Dat zou volgens de ESA een "ijsbotsing zonder weerga" teweegbrengen. Een aanzienlijk deel van de minstens 4.000 jaar oude ijstong zou dan vermoedelijk afbreken en samen met B-15A naar open zee drijven.

In januari stevende B-15A al op de Drygalski-tong af, maar maakte kort daarvoor contact met de grond. Begin maart trokken plaatselijke stromingen de kolos weer vlot, waarbij aan de kustzijde van de ijsberg talrijke ijsschotsen loskwamen. "Nu sturen de stromingen hem naar dieper water en de zee-engte van McMurdo in", aldus de mededeling van de ESA. Destijds leek het erop dat de B-15A rakelings langs de Drygalski-ijstong zou scheren. Actuele Envisat-beelden tonen aan dat beide ijsreuzen nog maar enkele kilometers van elkaar zijn verwijderd. Indien het toch tot een contact komt, zal het zware achtereind van de ijsberg de Drygalski-tong waarschijnlijk slechts schampen, verklaart ESA-medewerker Mark Drinkwater: "Zoals een oplegger van een vrachtwagen of de achtersteven van een schip." B-15A is het grootste nog resterende deel van de grotere ijsberg B-15, die in maart 2000 van de Ross-ijsvlakte los scheurde en oorspronkelijk een oppervlakte van 11.655 vierkante kilometer had. B-15A veroorzaakte in de zee-engte van McMurdo een blokkade van oceaanstromingen en een opstuwing van zee-ijs.